dissabte, 11 de febrer del 2017

Un 'cunero' a l'Alt Maestrat

Felipe Pérez del Toro fou un economista i polític canari de tombants del segle XX. Professionalment va destacar com a catedràtic de l'Escola de Comerç de Cadis primer, i de l'Escola Central de Comerç de Madrid després, d'on arribà a ser director. Fou membre de la Reial Societat Geogràfica i un dels redactors de l'informe per a la reforma de la nomenclatura municipal, iniciada el 1906 i aprovada el 1916.

(1) Felipe Pérez del Toro.
Fou autor de diverses obres: El Tabaco canario y las pesquerías en África: apuntes acerca de la geografía, historia, agricultura, industria, comercio, estadística y administración de la provincia de Canarias (1881), España en el Noroeste de África (1892) i Compendio de Historia gneral del desarrollo del Comercio y de la Industria (1897).

(2) Portada d'El Tabaco...

Com a membre del Partit Conservador fou parlamentari de diverses legislatures. La singularitat és que fou diputat primer pel districte d'Albocàsser, a Castelló (1899-1904) i pel de Las Palmas després (1905-1910). Encara seria senador per Canàries entre 1911 i 1914. No hem sabut trobar la raó per la qual aquest polític canari acabés representant els interessos de la comarca de l'Alt Maestrat, però sospitem que es tractava del que en argot parlamentari es coneix com cunero, és a dir aquell candidat que un partit imposa, per conveniència o compromís, en una circumscripció amb la qual no té cap vincle significatiu; una pràctica d'allò més habitual durant la restauració borbònica, com és el cas que ens ocupa.

(3) Postal antiga d'Albocàsser.
Que fos electe pel País Valencià no fou cap impediment perquè pensés més en la seva terra natal, com és lògic. Una mostra, extreta d'un exemplar de 1903 de La Aurora (el primer periòdic de Fuerteventura), la trobem en un article on s'anuncia que Pérez del Toro ha fet diverses proposicions al Congrés favorables a Canàries, malgrat no ser-ne diputat. L'articulista no s'està de dir: "Justo es aplaudirle. Su amor a su país se revela perfectamente en acto tan patriótico", mentre llança també algunes floretes al nostre personatge: "brillaba su palabra por su fluidez, y en su delicada y amena conversación se veían los reflejos de una capacidad extraordinaria".

Avui un cèntric carrer de Las Palmas du el seu nom.

[Imatges: (1) www.senado.es, foto Enciclopedia Espasa; (2) www.amazon.es; (3) www.todocoleccion.net]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada